100 srpskih srednjoškolaca posetilo 5 italijanskih kompanija koje uspešno posluju u Mačvanskom okrugu

  0

  Udruženje italijanskih industrijalaca Konfindustija Srbija“ je 15.11.2019. godine organizovanjem posete srpskih đaka italijanskim kompanijama u Šapcu i Vladimircima obeležilo „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ i „Nacionalni dan malih i srednjih preduzeća“.

  Misija Konfindustrije je razmena poslovnih iskustava, udruživanje i unapređenje društveno-ekonomskog ambijenta u Srbiji a „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ se pod pokroviteljstvom Ambasade Italije organizuje već četvrtu godinu u nizu. 

  Nakon Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Velike Plane i Jagodine, ove godine su vrata svojih kompanija srpskim đacima otvorile italijanske kompanije Selettra WB, Pasubio, Vopachel i DDOR koje posluju na teritoriji grada Šapca kao i kompanija Progetti iz Vladimiraca.

  100 đaka iz tri srednje stručne škole iz Šapca imalo je danas priliku da provede dan sa italijanskim menadžerima i privrednicima i da u praksi vidi i čuje kako se posluje u ovim uspešnim kompanijama koje u prednjače po nivou tehnološke inovativnosti. Organizovana su i predavanja o značaju timskog rada kao i info sesije o najsavremenijim proizvodim tehnologijama koje italijanske kompanije primenjuju u svojim pogonima u Srbiji. Svi prisutni gosti su mogli da se uvere i u izuzetan odnos italijanskih poslodavaca prema lokalnoj radnoj snazi uz čiju posvećenost i inicijativu, na obostrano zadovoljstvo, ostvaruju zavidne poslovne uspehe u delu Srbije koji zbog velikog broja italijanskih kompanija zovu i Mala Italija.

  Počasni gosti današnjeg događaja bili su Nj.E. ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, potpredsednik Konfindustrije Srbija i suvlasnik kompanije „Progetti“ Romano Rosi i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. U Vladimircima se italijanskoj delegaciji pridružio i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.

  Romano Rosi, potpredsednik Konfindustrije Srbija, poručio je mladim srednjoškolcima da jednoga dana kada uđu u poslovni svet, moraju biti inovativni, moraju imati nove ideje, biti proaktivni  i da uvek moraju misliti na sutra kako bi promenili i unapredili i sebe i svet oko sebe.

  Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je naglasio da je interesovanje italijanskih kompanija koje žele da investiraju u Srbiju i dalje veliko i da trenutno samo u Šapcu posluje preko 10 italijanskih kompanija. On je između ostalog dodao i da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner Srbiji.

  Posvećena jačanju saradnje na relaciji između škole i privrede, Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji – Konfindustija Srbija sa posebnim ponosom ističe da je u prethodnom periodu bila zaslužna, zajedno sa kompanijama članicama, za uvođenje novih obrazovnih programa i profila u srpske srednje stručne škole, kao i da je deo Radne grupe posvećene realizaciji aktivnosti iz Master plana implementacije Zakona o dualnom obrazovanju.

  Današnji događaj u Šapcu i Vladimircima se poklapa sa manifestacijom „Nacionalni dan malih i srednjih preduzeća“ koji Udruženje Konfindustrija u Italiji obeležava već deset godina zaredom i to u okviru  „Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća“.

  Značaj događaja kroz podršku njegovoj realizaciji prepoznale su i UniCredit Banka Srbija i kompanija Transfera.